Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü

“Bu çocuklar gökyüzü olsalar gece bile mavi kalır
Ah bu çocuklar”

Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü

“Hani şimdi bizim soframıza haftada bir et gelir
Ve çocuklarımız işten eve sapsarı iskelet gelir”
Bugün 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü. Son yıllarda yaşamın hemen her alanında karşılaştığımız olumsuz gelişmeler özellikle incinebilir grupların yaşamlarını dayanılamaz hale getirdi.
Sermaye yanlısı iktidarın yol açtığı çalışma yaşamında kuralsızlık, iç ve dış göçe ilişkin çarpık politikalar, işsizlik, yoksulluk ortamında milyonlarca çocuk çalışma yaşamına itiliyor. İSİG Meclisi’nin verilerine göre AKP’li yıllarda en az 888 çocuk işçi hayatını kaybetti. İktidarın politikaları, henüz okul çağında, oyun çağında olan 888 çocuğu iş cinayetlerine kurban etti.
Kapitalizm sadece üreten ve tüketen toplum ister. Emekçileri iliklerine kadar sömürür. Sırtında külfet saydığı çocukları, yaşlıları, engellileri sevmez. Gölgesini satamayacağı ağacı kesmek ister. Memleket toprağını, kamu işletmelerini uluslararası tekellere satar. Dağları, ormanları, ırmakları, denizleri yağmalar, yok eder.
Ülkemizi, emeğimizi, doğamızı, çocuklarımızı, geleceğimizi sermayeye terk etmeyeceğiz. Çocuklar ancak refah toplumda sağlıklı, mutlu, özgür olabilirler. Planlı, bağımsız, milyonlarca emekçi yararına ekonomi politikalar istiyoruz. Her yurttaşımız için sağlıklı bir işte çalışma, barınma, beslenme, sosyal güvenlik hakları istiyoruz. Bilimsel sosyal politikalar çerçevesinde, halk için eğitim, halk için sağlık istiyoruz. Çocukları yurtsuz, evsiz, anne babasız bırakan emperyalist savaşlara son vermek istiyoruz.
Çocukların, açgözlü büyüklerin kâr hırsıyla dolu oyunlarına kurban olmasına izin vermeyeceğiz.
Çocuk işçiliğine karşı mücadele etmeyi sürdüreceğiz.
Çocukların kendi yaşıtlarıyla dilediklerince oynayabildiği, parasız, laik, kamusal eğitim ve öğrenim imkanına kavuşması, eşit, özgür bir dünya kurmak için var gücümüzle çalışacağız.
“Bu çocuklar gökyüzü olsalar gece bile mavi kalır
Ah bu çocuklar”
BİRLEŞİK METAL-İŞ
Genel Yönetim Kurulu