Faturalarımızla süslediğimiz yılbaşı ağacını MESS’in kapısına bıraktık.

130 bin metal işçisi adına yürütülen grup toplu iş sözleşmesinde uyuşmazlık aşaması sona erdi. Bugün sözleşmenin işveren tarafı olan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası MESS’in genel merkezinin bulunduğu bu plazanın önündeyiz. Yeni yıla girerken grev aşamasına gelen sözleşmede MESS’in biz işçileri yok sayan tutumunu protesto etmek için 30 Aralık akşamı, MESS'in önünde buluştuk...

Görüntünün olası içeriği: 9 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar

Görüntünün olası içeriği: 11 kişi, ayakta duran insanlar, kalabalık ve açık hava

Fotoğraflar

Basın Açıklaması metni:

Değerli basın mensupları, değerli işçi arkadaşlarım…

MESS’in sözleşmede önerdiği teklifler içinden geçtiğimiz ekonomik koşullarda işçilerle alay etmek demektir.

MESS işçilere, toplu sözleşmenin iki değil üç yıl olmasını dayatıyor.

Esnek çalışma yaygınlaşsın, istediğim gibi işçi alayım, istediğin gibi çıkarayım, istediğim sürelerle çalıştırayım diyor.

İkramiyeden kurtulmak istiyor. Henüz kaldıralım diyemiyor belki ama ikramiyeleri çalışılan güne göre verelim diyor.

Ve MESS bize yüzde 6 zam öneriyor. Evet yanlış duymadınız yüzde 6 zam teklif ediyor!

Kardeşler…

Tekrar altını çizmek istiyoruz. Bu ekonomik ortamda, bu hayat pahalılığında, bu işsizlik ve yoksulluk ortamında metal işçilerine önerilen bu teklifler vicdansızlıktır. Aç gözlülüktür. İşçiyi yok saymaktır. Ne halin varsa gör demektir.

Oysa biz geçinemiyoruz.

Kimimiz döküm fabrikalarında binlerce derece sıcakta, kimimiz otomotiv fabrikalarında, beyaz eşya fabrikalarında önümüzden koşarcasına akan bantlarda çalışıyoruz. Yaptığımız iş zor ve ağır. Bu nedenle, çalışırken bazı arkadaşlarımız yaralanıyor, bazı arkadaşlarımızı iş cinayetlerinde yitiriyoruz. Bazılarımız başta bel fıtığı olmak üzere meslek hastalığı ile boğuşuyor.

Aldığımız çıplak ücretler ise asgari ücretin ancak biraz üzerinde.

Ücretlerimiz giderek eriyor. Paramız pul olmuş durumda. Bir değeri yok. Market market gezip ucuzu aramaktan, semt pazarlarının sonunu beklemekten bıktık.

Her gün daha fazla yoksullaşıyor ve geçinemiyoruz. Temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığımız çocuklarımızın yüzüne bakmakta zorlanıyor, utanıyoruz.

İşte bu hayat pahalılığında MESS bize yüzde 6 zam öneriyor.

Oysa çalıştığımız fabrikalarda patronlar geçtiğimiz iki yıllık sözleşme dönemi boyunca kar etmeye devam etti.

2018 yılında Türkiye’nin en büyük 1000 şirketinin içinde yer alan metal şirketlerinin yüzde 93’ü toplam 26 milyar lira kar elde etti.

Borsada olan şirketlere bakıyoruz. Bu yıl üretim ve satışlarda yaşanan kısmi düşüşe rağmen 2019 yılında neredeyse tüm alt sektörlerde karlılık devam ediyor.

Diyorlar ki, “kârımız azalıyor, siz de düşük ücret zammına razı olun”. Biz de diyoruz ki, karlarınıza kar kattığınızda hanginiz ücretimize ek zam yaptınız?

Kardeşler…

Bir başka noktaya daha burada dikkatinizi çekmek istiyoruz. MESS Genel Sekreteri katıldığı bir televizyon programında grev kararı alınması durumunda Bakanlar Kurulu’nun grevi erteleyeceğini, ardından sözleşmenin Yüksek Hakem Kurulu’na gideceğini, buradan ise en fazla enflasyon oranında zam çıkacağını açıkladı. Bu sözleri büyük bir hayretle izledik.

Buradan sormak istiyoruz:

MESS, olası bir grevin erteleneceğine dair kesin yargısını hangi hükümet kaynaklarından alıyor?

MESS, metal işçileri daha grev kararı almadan grev hakkını engellemeye çalışıyor. Bunun açık bir hukuksuz tutum olduğunun altını çiziyoruz. Anayasa Mahkemesi tarafından daha önce mahkum edilen bu hukuksuzluğa izin vermeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz.

Kardeşler…

Toplu sözleşme sürecinde işveren tarafının bu kabul edilemez tutumunu protesto etmek, işçilerin içinde bulunduğu ekonomik durumu tüm kamuoyu ile bir kez daha paylaşmak bugün burada, MESS’in genel merkezinin bulunduğu bu plazanın önünde toplandık. Basın açıklamamızı bitirirken, metal işçilerinin MESS için faturalarıyla süsleyerek hazırladığı yılbaşı ağacını MESS’in kapısına bırakıyoruz.

Metal işçileri insanca yaşayacak bir ücret, insanca çalışma koşulları ve iyi bir gelecek için mücadele etmeye devam edecek.

Saygılarımızla

 

BİRLEŞİK METAL-İŞ
Genel Yönetim Kurulu