YanMenu

27
Nis

Avrupa sendikaları ile Taksim'de ortak basın toplantısı

Sendikamızın davetiyle ülkemizde bulunan Avrupa Sendikalarıyla Ortak Basın Toplantısı, 1 Mart'ta Taksim Square Otel'de yapıldı.

29 Şubat ve 1 Mart tarihlerinde iki gün boyunca Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen yakın mücadele arkadaşlarımızla buluştuk. Aramızda,

Fransız CGT-FTM Metal Sendikası Genel Sekreteri Frédéric Sanches,  Yönetim Kurulu üyeleri Sami El Messaoudi, Maleka Drabla, Nail Yalçın,

Fransa CGT FILPAC (Kağıt-Basım-Yayıncılık-Gazetecilik) Genel Sekreteri Carlos Tunon, Yönetim Kurulu üyeleri Pascal Lefebvre, Patrick Bauret,

Fransa CGT Maden ve Enerji Sendikası (Fédération Mines Energie) Yönetim Kurulu Üyesi Muriel Marcilloux,

Portekiz CGTP Fiequimetal Sendikası Genel Sekreteri Rogerio Silva,

Belçika FGTB Konfederasyonu MWB Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Jean Michel Hutsebaut,

İspanya CCOO Industria Yönetim Kurulu Üyesi Juan Blanco Blanco,

İtalya FIOM-CGIL  Metal Sendikası Avrupa Sorumlusu Valentina Orazzini vardı.

Hem dünyayı hem de bölgemizi ilgilendiren pek çok konuda ortak tartışmalar yürüttük ve özellikle enflasyondan etkilenen, satın alma gücünü kaybeden işçilerin onurunu garanti altına almak için yükselmesi gereken maaşlar ve kabul edilemez işçi ölümlerine karşı mücadelenin aciliyeti konusunda, ülkelerimizin her birinin sorunlarının ne kadar ortak olduğunu fark ettik. Hepimizin karşı karşıya olduğu saldırılara karşı mücadelede ortak bir yaklaşımı tartıştık. 

Bir yandan Avrupa'da Ukrayna'daki savaşın giderek daha ölümcül bir hal aldığı ve hızlı bir barış ve acil bir ateşkes için ortak bir müdahalenin gerekli olduğu konusunda mutabık kalındı. Avrupalı liderler savaş çığırtkanlıklarını durdurmalıdır. Avrupa işçi sınıfı bir savaş ekonomisine geçilmesini ya da işçi çocuklarının savaşa gönderilmesini istemiyor; bu nedenle barış için hızla harekete geçmeli ve karşılıklı silahlanmayı durdurmalıyız.

Bu savaş iklimi Avrupa genelinde aşırı sağın yükselişine de elverişlidir. Burada bulunan tüm sendikalar bu yükselişi önümüzdeki Avrupa seçimleri için bir tehlike olarak görmekte ve buna karşı barışçıl bir sosyal Avrupa inşa etmemiz gerektiğini teyit etmektedir.

Tarihten biliyoruz ki aşırı sağın bu tür yükselişine her zaman işçi sınıfının temel haklarına yönelik saldırılar ve olağanüstü yıkım eşlik eder. Bu anlamda, son on yıldır yeniden mücadele ettiğimiz ve Avrupa genelinde işçi yaşamı ve refah devleti üzerinde büyük etkiler bırakan kemer sıkma politikalarına geri dönüşü tamamen reddediyoruz; bunun yerine Avrupa için, Avrupa Sanayi işçilerini merkeze alacak ve geleceklerini de garanti altına alacak, sosyal koşullara sahip iddialı bir yatırım ve sanayi planına ihtiyacımız var.

Buradaki tüm sendikalar Gazze'deki soykırıma varan katliamı kınama konusunda birleşmiş durumdadır. Filistinli sendikalara göre bugün Gazze Şeridi'nin kuzeyinde her 15 dakikada bir çocuk öldürülüyor, her altı çocuktan biri akut açlık çekiyor, aileler çocuklarını beslemek için süt bulamıyor, neredeyse yarım milyon aç insan hiç ekmek tatmadı ya da içme suyu içmedi. Gazze'de beş yaşın altındaki çocukların %90'ı bir ya da daha fazla bulaşıcı hastalıktan muzdarip. Yaklaşık 610.000'i çocuk olmak üzere yaklaşık 1,3 milyon kişi Gazze'de mahsur kalmış durumda, yollar ve sokaklar tamamen kapalı. Çatışmalarda bugüne kadar 13.000'i çocuk olmak üzere 30.000 kişinin hayatını kaybettiği iddia edilmektedir. Küresel sendikal hareketin ilk görevlerinden biri, şu anda tüm dünya kamuoyunun gözleri önünde cereyan eden ve hiçbir koşulda gereken tepkiyi görmeyen bu katliama karşı güçlü bir ses yükseltmektir.

Bu toplantının İstanbul'da yapılmasının nedenlerinden biri de buradaki tüm sendikaların Türkiye'deki bağımsız demokratik sendikal harekete destek verme arzusudur. Hepimiz Türkiye'de sendikal haklar ve temel demokratik haklar üzerindeki baskının farkındayız. Bu nedenle, Gümrük Birliği anlaşmasının yenilenmesi gibi Türkiye ile ilgili her Avrupa gündeminde, Türkiye'de yeni bir demokratik sendika yasası talebini gündeme getireceğiz. Bir Avrupa sendikal hareketi olarak, Türkiye'deki işçi kardeşlerimizin de ailemizin bir parçası olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle Türkiyeli işçileri de sendikalarını özgürce seçme hakkına sahip olana kadar desteklemeye devam edeceğiz.

Katılımcılar

Ad-Soyad

Sendika-Görevi

Ülke

Frederic Sanchez

CGT - FTM Metal Genel Sekreteri

Fransa

Frédéric Touboul

CGT - FTM Yönetim Kurulu Üyesi

Fransa

Carlos Tunon

CGT FILPAC (Kağıt-Matbaa-Basın yayın-Gazetecilik) Genel Sekreter

Fransa

Pascal ve Frédérique Lefebvre

CGT FILPAC Yönetim Kurulu Üyesi

Fransa

Patrick Bauret

CGT FILPAC Yönetim Kurulu Üyesi

Fransa

Sami El Messaoudi

CGT FTM Yönetim Kurulu Üyesi

Fransa

Maleka Drabla

CGT FTM Yönetim Kurulu Üyesi

Fransa

Muriel Marcilloux

CGT Fransa (Enerji, Maden) Yönetim Kurulu Üyesi

Fransa

Nail Yalcin

CGT FTM Yönetim Kurulu Üyesi

Fransa

Rogerio Silva

CGTP Fiquemetal Genel Sekreter

Portekiz

Jean Michel Hutsebaut

MWB FGTB Yönetim Kurulu Üyesi

Belçika

Juan blanco Blanco

CCOO Industria Yönetim Kurulu Üyesi

İspanya

Valentina Orazzini

FIOM - CGIL Yönetim Kurulu Üyesi

İtalya