YanMenu

27
Nis

Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi

"Sendikamız, başta insanca yaşayacak bir ücret olmak üzere metal işçilerinin haklı taleplerinin karşılanması için mücadele etmekten geri durmayacaktır."

BİRLEŞİK METAL İŞÇİLERİ SENDİKASI BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ

(15 Aralık 2023/İstanbul)

Merkez TİS Komisyonumuz, MESS ile sürmekte olan Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecince gelinen aşamayı değerlendirmek üzere dün toplanmıştır. Merkez TİS Komisyonumuz, MESS’e üye 34 işletmenin temsilcileri ile şube yönetim kurulu üyelerimiz ve uzmanlarımızdan oluşmaktadır. Toplantıda, işyeri temsilcilerimiz, toplu iş sözleşmesi görüşmelerine yönelik kendi işyerlerindeki üyelerinin görüş ve önerilerini, beklenti ve taleplerini ayrıntıları ile aktardılar.

Bugün toplanan Başkanlar Kurulumuz ise, bu toplantıda yapılan değerlendirmeleri ele aldı, yapılmakta olan eylemlerin artırılmasını ve mücadelenin yükseltilmesini kararlaştırdı.

Metal işçileri ağır bir yoksullukla karşı karşıyadır. En temel, en insani ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale gelmiştir. Gündelik asgari ihtiyaçlar bile karşılanamamakta, harcamalar sürekli borçla yapılır hale gelinmiştir. Metal işçileri, hiçbir dönem bu düzeyde bir reel ücret kaybı ile karşı karşıya kalmamıştır. Özellikle son 2 yıldır uygulanan ve halen devam eden ekonomik program sonucu ücretler, asgari ücret komşuluğu düzeyine gelmiştir. Ocak ayındaki asgari ücret artışı sonucunda neredeyse bütün ücretlerin asgari ücret düzeyinde kalması söz konusu olacaktır.

Bütün bu gelişmeleri değerlendiren Başkanlar Kurulumuz, MESS’in dayatmacı tutumu ve metal işçilerinin haklı taleplerinin karşılamaması nedeniyle mücadelenin yükseltilmesi kararını almıştır.

Toplu sözleşme sürecimiz, arabulucu aşamasındadır. Önümüzdeki hafta içi arabulucu toplantısı yapılacaktır. Ancak bu toplantıdan herhangi bir sonuç alınmasını beklememekteyiz. Süreç adım adım greve doğru gitmektedir. Başkanlar Kurulumuz bu nedenle, tüm işyerlerinde grev hazırlıklarının yapılması ve bu kapsamda grev eğitimlerine başlanmasını kararlaştırmıştır.

Başkanlar Kurulumuz, önümüzdeki hafta başından itibaren, yapılmakta olan üretimden gelen gücün kullanılması eyleminin artırılarak sürdürülmesini kararlaştırmıştır.

Ayrıca, metal işçilerinin yoğun olarak yaşamakta olduğu kentlerin meydanlarında kitlesel yürüyüş ve basın açıklamaları yapılacaktır.

Sendikamız, başta insanca yaşayacak bir ücret olmak üzere metal işçilerinin haklı taleplerinin karşılanması için mücadele etmekten geri durmayacaktır.

Arabulucu sürecinin tamamlanmasının ardından Genel Yönetim Kurulumuz, eylem ve etkinlik programını güncelleyecek ve mücadelemiz artarak sürecektir.

 

BİRLEŞİK METAL-İŞ
Genel Yönetim Kurulu