YanMenu

27
Nis

TÜM SORUMLULAR HESAP VERSİN!

      Yüreğimiz İliç’teki faciada halen kayıp olan işçilerle atıyor...



      Erzincan’ın İliç ilçesinde, Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde dün siyanür ve sülfürik asit dağlarının çökmesi sonucu göçük altında kalan 9 işçiye halen ulaşılamadı. Çalışmalar sürüyor.

      Yıllardır çevreciler, meslek odaları, hukukçular ve gazeteciler; çevreye siyanür saçan, yaşamı yok eden Anagold Madencilik’in kapatılması için mücadele ediyor, siyanürün Fırat Nehri’ne karışmasıyla bölgede etkisi on yıllarca sürecek bir doğa yıkımına karşı hükümeti uyarıyorlardı. Tüm bu uyarıları görmezden gelen hükümet, bu faciaya davetiye çıkardı.

      Gerçeği yansıtmayan, taraflı hazırlanan ÇED raporları, bağımsız yürümeyen yargı süreçleri, cezasızlık politikası, alınmayan önlemler ve denetimsizlik felaketi getirdi. Dün maden sahasında meydana gelen göçük ve heyelanda, resmi açıklamaya göre 9 işçi, milyonlarca ton siyanürlü toprak altında kaldı. Siyanürün Fırat Nehri’ne karışma riski de artık daha çok.

      Berat Albayrak’ın 2009 yılında CEO’luğunu yaptığı Çalık Holding’e bağlı Lidya Madencilik ile Kanadalı SSR Mining ortaklığında kurulan Anagold Madencilik şirketi, 2010 yılından bu yana Erzincan Çöpler Altın Madeni’nde siyanürle altın madenciliği yapıyor.

      Şirket, o günden bugüne defalarca hem çevreye verdiği zararla hem de alınmayan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleriyle gündeme geldi. 9 işçinin toprak altında kalmasının tek sorumlusu, işlediği çevre suçları nedeniyle kapatılması gerekirken kapasite artırımına giden şirket ve tüm uyarılara kulak tıkayarak şirkete arka çıkan, yol açan bürokrasi ve hükümet yetkililerdir.

      Yabancı sermaye; insana, doğaya, emeğe düşman AKP hükümeti döneminde, kendi ülkelerinde yapamadıkları siyanürle altın arama işlemiyle ellerini kollarını sallayarak ülkemizin yeraltı-yerüstü kaynaklarını talan ediyor, işçileri ölüme sürüklüyor.

      Birleşik Metal-İş Sendikası olarak, yeraltı-yerüstü kaynaklarımızın peşkeş çekilmesine, sermayenin kâr hırsı uğruna işçilerin katledilmesine, milyonlarca canlının yaşamını etkileyebilecek çevre felaketine karşı, yaşamı, doğayı, emeği savunmaya devam edeceğiz.

      Göçük altında kalan işçilerin sağ salim ailelerine, sevdiklerine kavuşmasını umuyor; göz göre göre gelen bu faciada sorumluluğu bulunan tüm şirket ve kamu yetkililerinin hesap vermesini istiyoruz. 

 

 BİRLEŞİK METAL-İŞ SENDİKASI

 GENEL YÖNETİM KURULU