YanMenu

28
Nis

Çalışma Yaşamı Can Pazarına Döndü

Arda’nın Beyin Ölümü Gerçekleşti, Konteyner Yangınında Üç İşçi Can Verdi

Arda Tonbul daha 14 yaşında, metal sektöründe, normalde fabrikanın kapısından içeri adım atamayacak bir yaşta. 16 yaş altı çocukların ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasakken staj adı altında denetimsiz, kontrolsüz bir şekilde tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalıştırılması iş cinayetlerine davetiye çıkarıyor.

Arda gibi yaklaşık bir buçuk milyon çocuk, devlet eliyle, Meslek Eğitim Merkezleri (MESEM) aracılığıyla sermayeye ucuz emek olarak pazarlanıyor. Haftanın bir gününü okulda geçiren çocuklar, diğer günler staj adı altında, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinden yoksun şekilde fabrikalarda çalıştırılıyor. Arda’nın da İstanbul Büyükçekmece'de MESEM kapsamında staj gördüğü fabrikada, 9 Ocak’ta kafası sac büküm makinesine sıkıştı. 16 dakika boyunca kimsenin görmediği çocuğun dört gündür verdiği yaşam mücadelesinde beyin ölümü gerçekleşti.

Konteyner yangınında katledildiler

Öte yandan Muhammed Şahin ve Murat Çolak ve adı belirlenemeyen bir işçi daha İstanbul Sultanbeyli’de 15 Ocak’ta çelik yapı malzemeleri üreten bir fabrikanın sahası içinde, sabahın erken saatlerinde kaldıkları konteynerda ısınmak için sobaya koydukları tinerin parlaması sonucu çıkan yangında hayatlarını kaybetti. İki işçi de yaralandı.

Yoksulluk, yaşanan ekonomik kriz, işsizlik binlerce insanı yerlerinden yurdundan ederek ailelerinden uzakta yaşam kavgası içine sokuyor. İşçiler ucuz diye şantiyelerde, işyeri sahası içinde bulunan sağlıksız barınaklarda kalmak zorunda bırakılıyor. İnsani koşullardan uzak alanlarda yaşamak zorunda kalan işçiler, kış aylarında ısınma derdiyle de yüz yüze geliyor. Üç işçi de sağlıklı barınma koşulları sağlanmadığı için yaşamdan koparıldı.

İşverenlerin kâr hırsı, devletin denetim sorumluğunu yerine getirmemesi, caydırıcı cezaların uygulanmaması sonucu çalışma hayatı can pazarına dönmüş durumda; çocuklar, gençler daha hayatlarının baharında iş cinayetlerinde hayatlarını kaybediyor. Sendikal örgütlülük, devletin elini çektiği çalışma yaşamı için artık bir ihtiyaç değil, işçiler için bir zorunluluktur.

 

Birleşik Metal-İş Sendikası

Genel Yönetim Kurulu