Cumhurbaşkanı yine grevimizi erteledi, biz yine yasağı tanımıyoruz

CUMHURBAŞKANI YİNE GREVİMİZİ ERTELEDİ

BİZ YİNE YASAĞI TANIMIYORUZ

MESS ile sendikamız arasında 5 farklı işletme ve yaklaşık 2 bin üyemiz adına yürütülen toplu iş sözleşmelerinde uyuşmazlığın çözülemediği tek işyeri olan Green Transfo Energy’de (Schneider Enerji) 23 Ocak Pazartesi günü grev uygulaması başlatılmıştır. Bugün ikinci gününde olan grevimiz üyelerimizin tam katılımıyla devam etmektedir.

Grevin başladığı Green Transfo Energy (Schneider Enerji) ile birlikte MESS üyesi Arıtaş Kriyojenik, Hitachi Enerji, GE Grid ve Schneider Elektrik fabrikalarında eş zamanlı yürüyen görüşmelerde anlaşmalar sağlanarak toplu iş sözleşmeleri imzalanmıştır. Bu dört işletmede ortaya çıkan kazanımlar üyelerimizin büyük memnuniyetiyle karşılanmıştır. Her işletmenin kendi özgün durumu, aralarındaki ücret farklılıkları ve işyeri uygulamalarındaki çeşitlilik Green Transfo Energy işyerindeki uyuşmazlığın çözümünü zorlaştırmış ve grev uygulaması kaçınılmaz olmuştur.

Toplu iş sözleşmelerinde anlaşma kadar grev de olası sonuçtur. Ancak ne işverenler ne de hükümet Anayasal bir hak olan grev uygulamasına tahammül edememektedir. Grev erteleme kararları Cumhurbaşkanı tarafından artık standart bir uygulama haline getirilmiştir. İşverenler diledikleri durumda, istedikleri zaman Cumhurbaşkanı’na grev erteleme kararnamesi yayınlatmaktadır.

Sendikamızın işçilerin hak ve çıkarlarını geliştirmek amacıyla başvurduğu grev kararları defalarca ertelenmiştir. Anayasa Mahkemesi bu erteleme kararlarını hukuka aykırı bulmuş, bu konuda iktidarı işçilere tazminat ödemeye mahkûm etmiştir.

Green Transfo Energy grevinden kısa bir süre önce, Bekaert grevimiz de uygulamanın başlayacağı gün Cumhurbaşkanı kararnamesiyle ertelenmiştir. Erteleme kararına rağmen Bekaert’de sendikamız 18 gün grev uygulamasına devam etmiştir. Yasağa rağmen sürdürdüğümüz grev, yapılan anlaşma sonucu işçilerin kazanımlarıyla sonuçlanmıştır.

Bugün de aynısı geçerlidir. Green Transfo Energy grevimiz grev yasağına rağmen devam edecektir. Grev Cumhurbaşkanı’nın grev yasağı ile değil, sadece üyelerimizin iradesi ve toplu iş sözleşmesinin imzalanmasıyla sona erecektir.

Basına ve kamuoyuna duyurulur.

BİRLEŞİK METAL-İŞ SENDİKASI
GENEL YÖNETİM KURULU