YanMenu

19
Nis

Farplas İşverenini Uyarıyoruz: Sanmayın Ki Bu Defter Böyle Kapanacak

Farplas Otomotiv işçilerinin mücadelesi 53’ncü gününde.

Farplas İşverenini Son Kez Uyarıyoruz:

Sanmayın Ki Bu Defter Böyle Kapanacak

Ocak ayında ücret artışı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talepleri için demokratik tepkilerini kullanan Farplas Otomotiv işçilerinin mücadelesi devam ediyor.
Bugün, sorunlarının çözümü için sendikalaşıp, bu yüzden işten çıkarılan üyelerimizle birlikte başlattığımız direnişin 53’ncü günü.
Bu kez sesimizi Gebze’den tüm Türkiye’ye duyurmak için toplandık. Farplas işçilerinin uğradığı hukuksuzlukları ve buna karşı yürüttüğümüz mücadeleyi bugün buradan kamuoyu ile paylaşacağız.
Birkaç saat önce fabrikanın önündeydik. Gebze Organize Sanayi içinde yürüdük. Önünden geçtiğimiz her fabrikaya seslendik. Sonra yürüyüşümüzü Gebze’de sürdürdük. Şimdi bir kez daha yaşadıklarımızı basınla ve halkımızla paylaşacağız.
Değerli basın emekçileri, değerli dostlarımız…
Farplas, Türkiye otomotiv sanayisinin en önemli tedarikçi şirketlerinden biridir. Yaptığı cirolarla, kırdığı ihracat rekorlarıyla, bilindik tüm otomotiv şirketlerine ürün vermekle övünür. Kadın işçi çalıştırdığı için “kadın dostu şirket” ödülleri alır.
Ama madalyonun diğer yüzüne baktığınızda, fabrikada kötü çalışma koşullarını, düşük ücretleri, baskıyı ve en çok da sendika düşmanlığını görürsünüz.
İşçiler örgütlenmesin, sendikalaşamasın diye yapılan hileleri, hukuksuzlukları görürsünüz.
Farplas işvereni bugüne kadar fabrikayı yasaya aykırı biçimde onlarca taşeron şirkete bölerek ve bu şirketleri farklı işkollarına tescil ederek işyerinde bir sendikanın yetki almasının önüne geçmeyi başardı.
Farplas yönetimi, bu fabrikayı böyle yönetti. İşçileri yıllar yılı böyle çalıştırdı.
İşte Ocak ayında Farplas işçilerini harekete geçiren, hakları için işyerine sendika getirmeye karar vermelerine neden olan bu kötü koşullardı.
Zorlukları birer birer aştık. Farklı işkollarında yer alan tüm taşeron şirketlerde DİSK’e bağlı sendikaları örgütledik. Çalışma Bakanlığı’ndan çoğunluk tespitini aldık. Böylece Farplas işvereninin fabrikayı parçalara bölerek, işçilerin sendikalaşmasını önleme oyununu boşa çıkarmış olduk. Farplas işçileri DİSK bünyesinde kol kola girdi, kenetlendi, örgütlendi.
Ama işverenin oyunu bitmiyor. Taşeron oyunu bozulan işveren bu kez de 100’ün üzerinde işçiyi işten çıkardı. Ardından sendikanın yetki aldığı taşeron şirketleri feshederek, tüm işçileri bir işçi kiralama şirketi üzerine geçirdi. Böylece işçilerin sendika üyeliklerini düşürmeye çalıştı.
Yetmedi, müdürlerini devreye sokarak, çalışanların bir bölümünü bir başka sendikaya, Türk Metal sendikasına üye olmaya zorladı. Bu sendikayı yetkili yapmaya çalıştı.
Farplas’ta işverenin işlediği suçları saymakla bitiremiyoruz.
İşten atmak.
Örgütlenme özgürlüğüne müdahale etmek.
İşçileri başka bir sendikaya zorla üye yapmak.
Basına ve kamuoyuna yalan demeç vermek.
Ne ararsanız var.
Farplas işverenliği, bir işletmede işçilere karşı işlenebilecek ne kadar suç varsa hepsini işledi.
Biz haftalardır aslında bu suçlara karşı da mücadele ediyoruz.
Bir çift sözümüz de sarı sendika Türk Metal’e var. Onlarca işçi DİSK’e bağlı sendikalara üye olduğu için işten atılmış, sendikadan istifa etmeleri için baskı görmüş, yaptığı her uygulama ile sendika düşmanlığı tescillenmiş bu işveren sizi çağırınca neden geliyorsunuz? İşverenin koltuk değnekliğini neden yapıyorsunuz? Size yaptığımız çağrıyı bir de kamuoyunun önünde yeniliyoruz. Gelin, Küresel Sendika IndustriAll’un hakemliğinde işçilerin önüne sandık koyalım, hangi sendikayı seçtiklerini soralım. Referandumdan kaçmayın. İşçinin iradesine saygı gösterin.
Değerli dostlar, değerli basın emekçileri.
Farplas Otomotiv işçilerinin sendikalı çalışmak için verdiği zorlu mücadele devam ediyor.
Farplas işçilerinin uğradığı haksızlıkları her yerde anlatmaya devam edeceğiz.
Organize sanayi bölgelerini babalarının çiftliği zanneden, işçiyi alınıp satılabilir köleleri belleyen, hukuk tanımaz, yasa bilmez, zenginliğinden gözleri kör olmuş Farplas işvereni sanmasın ki bu defter böyle kapanacak.
İşçilerin elleri hep iki yakanızda olacak.
Yaşasın İşçilerin Birliği
Yaşasın Farplas Direnişimiz.
Yaşasın DİSK