YanMenu

19
Nis

MESS’le Anlaşma Sağlanamadı ve Uyuşmazlık Tutuldu

5 işletmeye bağlı 11 fabrikadan yaklaşık 2000 işçiyi kapsayan görüşmelerde, bugünkü toplantıda anlaşma sağlanamadı ve tüm işletmeler için uyuşmazlık tutanağı tutuldu.

MESS’LE ANLAŞMA SAĞLANAMADI VE UYUŞMAZLIK TUTULDU

MESS’le Schneider Enerji, Grid Solutıons Enerji, Schneider Elektrik, Hitachi ve Arıtaş Kriyojenik işyerlerinin 1 Eylül yürürlüklü ve 2022-2024 dönemine yönelik toplu sözleşme görüşmeleri 6 Ekim 2022 tarihlerinde başlamıştı. Bu süreçte son toplantı 28 Kasım 2022 tarihinde MESS Merkez Ofisi’nde yapıldı. Dün (28 Kasım) anlaşma sağlanamadı ve tüm işletmeler için uyuşmazlık tutanağı tutuldu. MESS, yapılan toplantılarda ücret zammı olarak 5 işletme için ilk 6 aylık dönem için yüzde 30 oranında artış teklif edildi. Son 6 aylık resmi enflasyon oranı yüzde 26,97 olarak açıklanmıştı. Diğer 6’şar aylık dönemler için de enflasyon oranında zam teklif edildi.

MESS, sosyal haklarda ise, yıllık resmi enflasyon olan yüzde 80,21 oranında artış teklif etti. Diğer yıllar için ise enflasyon oranında artış teklif edildi. Arıtaş işyeri için ise sosyal haklarda 15 aylık resmi enflasyon oranı olan yüzde 89,12 oranında artış teklif edildi.
MESS ayrıca bazı maddelerde karşı tekliflerde bulundu. Esneklik içeren işveren teklifi şunları içermektedir.
• TİS süresinin 3 yıl olması,
• İkramiyelerin fiili çalışmaya bağlı ödenmesi,
• Denkleştirme ve telafi çalışması yapılması,
• Deneme süresinin 4 aya çıkarılması.
Sendikamız, ücret ve sosyal haklara yönelik tekliflerin kabul edilemez olduğunu açık ve net biçimde belirtmiştir.
Ayrıca, yürürlük maddesi ve kazanılmış haklara yönelik esneklik içeren işveren tekliflerinin tartışma konusu dahi yapılmayacağı, kabul edilemeyeceği ifade edilmiştir.
Süreç bundan sonra arabulucu ile devam edecek.
Görüşmeler, 5 işletmeye bağlı 11 fabrikadan yaklaşık 2000 işçiyi kapsıyor.